KKDİK DANIŞMANLIĞI
23 Haziran 2017 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 30105 sayılı KKDİK(Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni, Kısıtlaması) Yönetmeliği resmi gazetede yayımlandı. Bu yönetmelik kapsamındaki belgelerin binlerce sayfadan oluşması, yönetmelik uygulamalarının da kendi içinde karmaşık olması gibi sebeplerle, kimya endüstrisinin anlamasını ve uyum sağlamasını güçleştirmiştir.
Kimyasal bir maddeyi Türkiye’de yılda 1 ton ve üzeri imal eden firmalar, ayrıca tek madde olarak veya karışım içinde bir maddeyi yılda, Türkiye’ye toplamda 1 ton ve üzeri ithal eden firmalar, KKDİK Yönetmeliği kapsamında “Tam Kayıt” yapma yükümlülüğüne sahiptirler. KKDİK Yönetmeliğinde açıklanan kayıt hükmünün gerekli olmadığı durumlar hariç her firmanın bu süreci yönetmesi ve takip etmesi firmaların yasal sorumluluğudur.
KKDİK sürecinin sadece kayıt işleminden ibaret olmadığına, izin, kısıtlama, bildirim yapma gibi daha pek çok yasal yükümlülüklerin olabileceğine dikkat edilmelidir. Tüm bu işlemlerin, Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik portal olan Entegre Çevre Bilgi Sistemi(EÇBS) üzerinden yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, firmaların EÇBS üzerinde hesaplarının olması, ilgili mevzuat uyumunu sağlayan uygulamaları aktif hale getirmelidirler. KKDİK Yönetmeliğine uyum işlemleri, Kimyasal Kayıt Sistemi(KKS) uygulaması üzerinden yürütülmektedir.
KKDİK Yönetmeliğine uyum süreci boyunca firmanız için gerekli tüm işlemleri yapabiliriz. Bunlardan en başta gelenler şunlardır:
- Firmanızın imal ve ithal ettiği maddelerin KKDİK Yönetmeliğine uyum süreciniz için envanterinin oluşturulması.
- Maddeleriniz temelinde firmanızın hangi rolde olduğunun tespit edilmesi.
- Maddeleriniz temelinde yapılacakların belirlenmesi ve KKDİK sürecinde geleceğinin planlanması.
- Tedarik zinciriniz boyunca yer alan firmalar ile iletişimin planlanması
- Lider kayıtçılar ile iletişimin yürütülmesi.
- Belgelerinizin mevzuat ile uyumlu Türkçe tercümesi.
- Lider kayıtçı işlemlerinizin yürütülmesi. Kimyasal Kayıt Sisteminden yapılacak bilgi girişleri.
- Ortak kayıtçı işlemlerinizin yürütülmesi. Kimyasal Kayıt Sisteminden yapılacak bilgi girişleri.
Ön Kayıt Işlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Madde ön kayıtlarının yapılabilmesi için, firmaların öncelikle, Bakanlığın çevrimiçi uygulaması olan Entegre Çevre Bilgi Sistemine (EÇBS) kayıt olması gerekmektedir. EÇBS kaydını tamamlayan firmalar, sistemde bulunan Kimyasal Kayıt Sistemi uygulamasına giriş yaparak, istenen firma bilgilerini doldurmalıdır. Daha sonra kayıt edilecek madde için Ön-MBDF (Madde Bilgisi Değişim Formu) doldurularak madde gönderimi tamamlanır.
KKDİK Ön Kayıtlar Ne Zamana Kadar Yapılabilir?
Kimyasal madde kayıtlarının birinci aşaması olan ön kayıt işlemleri için son tarih 31.12.2020 ‘dir. Bu tarihe kadar, ortak kayıt sürecinin etkin kullanılabilmesi için, sistem üzerinden ön kayıt işleminin tamamlanması gerekmektedir.
Ön Kayıt Sistemi Belirtilen Tarihten Sonra Kapanacak Mı?
Kayıt sürecinin 31.12.2023 tarihine kadar devam edecek olması ve 31.12.2020 tarihinden sonra piyasaya arz edilecek olan maddeler için de sistemin aktif olması için 31.12.2020 tarihinden sonra da ön-MBDF modülü kapanmayacak ve işlevini sürdürecektir.
KKDİK Ön Kayıt Sürecinde Hizmetlerimiz;
- Firmanın KKDİK Yönetmeliği kapsamında rolünün belirlenmesi,
- Belirlenen rolüne göre işletmeye yükümlülükleri hakkında bilgilendirme yapılması,
- Ürün, madde veya karışımları için, envanter oluşturulması,
- Kayıt edilmesi gerekli olan tüm maddelerin belirlenmesi,
- Kısıtlı maddelerin belirlenmesi,
- Kapsam dışı ya da kapsam dâhilindeki maddeler için dokümantasyon çalışması,
- Ön kayıt işlemlerinin yapılması
Uzman Kadromuzla sizlere yardımcı olmak isteriz.