HIGGINDEX NEDİR?
Higg Index tekstil sektöründe faaliyet gösteren tesislerin çevresel ve sosyal açıdan performans puanlamasına tabi olmasını sağlayan bir portaldır. (Sustainable Apparel Coalition) Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu tarafından oluşturulan sistem; Sektörel bazda sürdürülebilirliğin artırılması için kullanılmaktadır.
Higgindex sosyal açıdan çalışanların haklarını korurken çevresel açıdan üretim aşamasında oluşan ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunur. Giyim sektörü çevreyi kirletici etkisi fazla olan bir sektördür. Üretilen her ürün çevresel açıdan kirlilik oluşturmakta ve doğal kaynakların kullanımına sebep olmaktadır. Ortalama bir denim kot pantolon üretiminde 7500 litre su harcanmaktadır, aynı zamanda enerji tüketimi ve bu doğrultuda emisyon üretimi oluşumuna da neden olur. Doğal kaynak kullanımının önüne geçmek amacıyla oluşturulan sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek amacıyla Higgindex modülü kullanılır.
HIGGINDEX FİRMALARA NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAR?
Kurumsal markalar büyüyebilmek ve dünya çapında kazanımlar sağlamak amacıyla çevresel ve sosyal stratejiler geliştirmektedir. Üretim süreçlerinin ise geliştirilen bu stratejiler doğrultusunda gerçekleşmiş olmasına özen göstermektedirler.
Sistem üzerinden değerlendirilmesi yapılan ve puanlandırma sonucunda yüksek performans gösterdiğini kanıtlayan üreticiler, markalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Dolayısıyla performans göstergelerinin kanıtlanması ve hem prestij hem de kazanç artışı gibi faydalar sağlamaktadır.
HiggFEM modülü (Facility Environmental Modul) ise çevresel konuların ele alındığı kısımdır. Bu modül su, atık su, hava emisyonları vb. gibi çeşitli alt başlıklara ayrılır ve her alt başlık kendi içinde sorular bulundurur. Sorular denetleme değil, sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler bakımından üreticileri daha iyiye yönlendirme amacı taşır.
SÜREÇ NASIL İLERLEMEKTEDİR?
Öz Değerlendirme (Self Assessment)
Higg Portalı üzerinden üreticilerin sorulara uygun cevapları vererek, istenen veri girişlerini yapmasıdır. Bu veri girişleri tamamen objektif ve kanıtlanabilir veriler olmalıdır. Veri girişlerinin kanıtlanabilir olmadığı durumda girilen veriler değerlendirme dışı kalmaktadır.
Doğrulama (Verification)
Onaylanmış doğrulayıcılar aracılığıyla veri girişlerinin kontrol edilmesi ve doğruluğunun belirlenmesi aşamasıdır. Doğrulayıcılar tarafsız kişilerdir ve doğrulamanın da tarafsız olması gerekmektedir.
Doğrulanmış Değerlendirmenin Paylaşılması
Yapılan inceleme sonucunda tesis hakkında oluşturulan raporun portal üzerinden ilgili kişilerle paylaşılması ve iyileştirmelerin sunulması gibi süreçleri içeren aşamadır. Aşama sonucunda üreticinin puan ve performansı belirlenmiş olur. Talep edilmesi durumunda belirlenen puan firmalar tarafından paydaşlarla paylaşılabilmektir.